• Vakkundig & Ondernemend

  • Vakkundig & Ondernemend

Folkers Advocaten

Bezoekadres: 
Spijksedijk 20a
4207 GN GORINCHEM

Postadres:
Postbus 3001
4200 EA GORINCHEM

Tel:  0183-745340
Fax:  0183-745341
Mail: info@folkers-advocaten.nl 

Perikelen rond artikel 3:290 BW (retentierecht).

Geplaatst door op in Uncategorized
  • Lettergrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 5614
  • Afdrukken

 

 

Vraag van de week:

Laatst heb ik de auto van mijn vrouw naar de garage gebracht om de winterbanden te laten vervangen door zomerbanden, dit tegen een vaste actieprijs, welke prijs vooraf is betaald. Wanneer mijn vrouw vervolgens aan het einde van de dag de auto wil ophalen, wordt de auto niet aan haar gegeven, nu er een factuur voor een APK-beurt in het verleden niet volledig zou zijn voldaan. Wij betwisten de vordering van de garagehouder en wij vragen ons bovendien af of de garagehouder dit zomaar op deze wijze mag doen?

 

 Antwoord:

Het door de lezer opgeworpen rechtsprobleem is een nare situatie, waar men vaak onbedoeld mee in aanraking komt. Het juridisch middel welke de garagehouder heeft aangewend, noemt men het uitoefenen van retentierecht ex artikel 3:290 Burgerlijk Wetboek. Het retentierecht is de bevoegdheid die in de bij de wet aangegeven gevallen aan een schuldeiser toekomt om de nakoming van zijn verplichting tot afgifte (van in uw situatie de auto) aan de schuldenaar op te schorten, totdat de vordering wordt voldaan. Zoals blijkt uit voornoemde omschrijving, dient het te gaan om in de wet aangegeven gevallen. 

 

Het is derhalve van belang dat u nagaat of de opeisbare vordering waarop de garagehouder zich beroept, daadwerkelijk jegens u opeisbaar is. U kunt daarbij denken aan het ter hand stellen van stukken waaruit blijkt dat u voornoemde factuur reeds heeft voldaan, dan wel de gestelde factuur van de garagehouder betwisten met onderliggende stukken.

Mocht de garagehouder volharden in de uitoefening van zijn retentierecht, dan kunt u door middel van een gerechtelijke procedure trachten te bewerkstelligen dat het goed, in dit geval uw auto, wordt afgegeven en het retentierecht wordt opgeheven. Daarbij heeft u tevens de mogelijkheid om de geleden schade te verhalen op de garagehouder. In dergelijke zaken is handelen op korte termijn geboden. Het is in dat kader van belang dat u zich laat bijstaan door een specialist op dit gebied. Mocht u nadere vragen hebben over dit onderwerp, dan kunt u geheel vrijblijvend contact opnemen met één van onze advocaten om u dienaangaande te laten voorlichten.

 

Ook hebben wij iedere tweede en vierde donderdag van de maand gratis (alsmede telefonisch) spreekuur van 18.00 uur tot 20.00 uur. U kunt zonder afspraak binnenlopen, zowel particulier als ondernemer. Ons kantoor is te bereiken op telefoonnummer: 0183-745340 of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

 

 

 

 

Waar vindt u ons?

Waar vindt u ons? Bereken hier de route

Onze Column

Henk Folkers
Transitievergoeding en de AOW-gerechtigde werknemer
                      Vraag van de week:  Over e...
Continue Reading...
Henk Folkers
Huurrecht
                    Vraag van de week: Ik woon op dit momen...
Continue Reading...

Neem contact met ons op

Contact

E-mail(*)
Ongeldig e-mailadres.

Onderwerp(*)
Voer een onderwerp

Bericht(*)
Voer een bericht

Vul de code in(*)
Vul de code in
  VernieuwOngeldige invoer